Categories
Alzheimer

Dia Mundial de l’Alzheimer

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. Addicionalment i per reforçar la tasca de conscienciació, l’ADI va establir el mes de setembre com a Mes Mundial de l’Alzheimer.

La malaltia d’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia d’Alzheimer.

Les causes i la progressió de la malaltia no són clares. Les darreres investigacions associen l’aparició de la malaltia a factors genètics, agents tòxics o ambientals. També es creu que hi poden intervenir malalties mentals, respostes inflamatòries o traumatismes cranials amb pèrdua de coneixement, que afavoririen de manera conjunta o aïllada, el desenvolupament de la malaltia.

Hi ha signes que permeten sospitar l’aparició de l’Alzheimer, però sempre serà el metge o la metgessa –mitjançant les proves pertinents– qui en determinarà l’existència. Encara que hi ha similituds en totes les persones que pateixen la malaltia, existeixen diferències individuals, és a dir, no totes les persones experimenten els mateixos símptomes en el mateix ordre de progressió. En persones joves la malaltia avança més ràpid.

Font: Canal Salut / Imatge: wildpixel